woensdag 31 maart 2010

Nogmaals "Zea Mays" en Atc

Nog één keer het quiltje "Zea Mays" op de blog. Het heeft vorige week in Leiden gehangen bij de miniquiltt. van het Quiltersgilde. Gisteren werd het per post thuis bezorgd. En er zat een kleine verrassing bij!

Deze Atc gemaakt door Suze was erbij. Een leuke verrassing! Past weer mooi in mijn verzameling.

zondag 28 maart 2010

Textielfestival Leiden Wedstrijd "Sporen"


Vandaag was de laatste dag van het Textielfestival in Leiden, met het thema "Sporen" Woensdag was ik bij de opening. Mijn quiltje "Liefste was geselecteerd voor de wedstrijd. Er waren prachtige inzendingen, in de verschillende diciplines van textiel. Een lust voor het oog. Ook een Arts en Craft markt , en veel handelaren in materialen .Voor elk wat wils!
Er was een route door de stad, waar op 39 locaties van alles op textielgebied was te zien. In de Hortus Botanicus een kleurige gebreide boom, en in de Nieuwe Energie de miniquilttt. van het Quiltersgilde. Met vele mooie quiltjes. Ik kon natuurlijk niet alles bekijken, maar was toch ook in het Rijksmuseum voor Oudheden binnen gelopen, om het werk te zien van de groep QS 2 geinspireerd op Egypte. Zeer de moeite waard!
Voor degenen die niet in Leiden waren, hierboven mijn quiltje voor de wedstrijd: Titel: "Liefste"
Mijn inspiratiebron waren wat dichtregels die een Vlaamse monnik 900 jaar geleden schreef,om zijn ganzeveerpen te proberen. Het wordt beschouwd als het oudste Nederlandstalig liefdes- gedicht, in het Latijn:
Hebban olla vogal nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidat ghe nu.
Vertaald: hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij; wat wacht ge nu?
Het stond in een gedichtenbundel die ik kreeg van mijn vriendin Cobi. En kwam daardoor op het idee om het te gebruiken,voor dit quiltje. Hierboven een detail.
Ik heb gebruik gemaakt van zeefdruk en stempelwerk op zelfgeverfde stof en print op katoen en organza. De dichtregels en "krabbels" zijn ook zeefdrukken. Verder nog veel machinaal gequilt. Ik vond het heel verrassend, dat ik was geselecteerd!
Ik heb me beperkt tot de afbeelding van een van mijn inzendingen, maar:
Op de blog van Margeeth vind je mooie foto's en een een videofilmpje over verschillende vormen van textielkunst die te zien waren in Leiden!

maandag 22 maart 2010

Een lap van de molen

In het molenmuseum in Koog aan de Zaan, is t/m 5 april een Artquiltexpositie gerealiseerd "Een lap van de molen"
Onder auspiciën van beeldend kunstenaar Marjoke Staal hebben 9 textielkunstenaars die het quiltvak uitstekend verstaan een Masterclass gevolgd. Enkele leden van onze groep A-Texere : Wies Scheffer en Josée Jakobs werkten er aan mee. In de Zaanstreek vormen de molens een voor de hand liggend thema. Het is een indvideel proces geworden, waar iedere deelnemer zijn eigen visie heeft verwerkt in een textiel kunswerk. Een bijzondere expositie, de moeite waard om naar Koog aan de Zaan te reizen. ( met openbaar vervoer vanuit AmsterdamCentraal een kwartiertje)
En op loopafstand van De Zaanse Schans. Vooral in het voorjaar leuk om te bezoeken.
Het museum zelf geeft een duidelijk beeld van hoe vroeger, en nu nog in mindere mate de molens het beeld van de streek bepaalden. Al met al een bijzonder dagje uit!

dinsdag 16 maart 2010

"Heavy Metal"

Voor de A-Fier groep maakte ik dit dagboekquiltje voor Maart. Ik had nog een pakje gekleurd metaal liggen, waar ik steeds nog iets mee wilde doen. ooit gekocht tijdens een mini workshop, van Cherylin Martin,bij Zijdelings in Tilburg. Ook de doos met zijderesten stond klaar om te gebruiken. Leek me een mooie combinatie. De stukjes metaal heb ik op verschillende manieren bewerkt. met embossingpen ,geprikt, vervormd en met embossingpoeder. Daarna nog over het geheel gestempeld, met parelmoerverf, gemengd met een ander kleurtje. En natuurlijk alles intensief machinaal gequilt.

Bij dit detail, is het embossing en doordruk motief goed te zien. Net als het stempelen en stikwerk. Met het metaal wil ik nog eens een werkstuk maken.

zondag 14 maart 2010

Vlisco I Klaar!

Gisteravond de laatste hand gelegd aan de vlisco quilt. Het is niet echt de eerste,want 8 jaar geleden maakte ik er ook drie, voor de loterij van de regiodag. De opbrengst was toen voor een project in Zambia, waar mijn Gerhard aan meewerkte. Deze quilt heeft nog geen specifieke bestemming ? Hij is machinaal gemaakt ,en gedeeltelijk machinaal en met de hand gequilt. De blokken heb ik gesneden met kunststof mallen . Een heel snelle manier van blokken snijden!
Omdat de grote krat anders niet leeg komt, heb ik de achterkant ook van die stoffen gemaakt. de ponsgaatjes die er overal in zaten, heb ik dichtgemaakt door er een zwart vierkantje op te appliceren. Uiteraard machinaal ,anders was er geen beginnen aan!

dinsdag 9 maart 2010

Mappen!

Voor mijn vriendin Cobi, die heel graag en véél borduurt, heb ik deze mapomslagen gemaakt. Ze had de merklapjes al enige tijd in kast liggen. In de achterste map bewaart ze Kerst patroontjes, dus hebben we er een kerststofje bijgezocht!. Voor de voorste map had ze nog een mooi lapje liggen,met vogels en takjes. Ik heb de stof verstevigd met vliseline, en er een dunne Hobbs vulling onder gelegd, en machinaal doorgequilt. Alles bij elkaar geen moeilijk, maar wel leuk werkje. Staat weer mooi in haar kast!

vrijdag 5 maart 2010

Dagboek quiltje Februari

Mijn dagboek quiltje voor februari heb ik gemaakt naar aanleiding van een paar dagen Brugge , ter gelegenheid van onze 45ste Trouwdag . Het waren 2 heel fijne dagen, met wandelingen door de werkelijk prachtige stad. Ik heb geprobeerd om de sfeer van de kerkelijke kunst in de musea weer te geven. Hierboven een detail van het quiltje met een geprinte afbeelding van de Madonna van Memling.
De stof heb ik gestempeld en bewerkt met lutrador , brokaat en Brugse kant. Verder nog fotoprint en stikwerk. De zwaan komt voor in het stadswapen van Brugge.

Hierboven een foto genomen in de zaal van het stadhuis. Van boven tot onder beschilderd en versierd met gouden ornamenten . Uit eind 1800.

Een stads beeld langs de vele grachten en kerken. Brugge is een bezoek meer dan waard! Vooral het St. Jans klooster complex , waar eeuwen geleden de kloosterlingen de zieken verzorgden ,vooral tijdens de pest epidemieen. En natuurlijk de prachtige Vlaamse gotiek van de gebouwen!

dinsdag 2 maart 2010

"Paarse punch"

Voor de verjaardagslijst van de fibermailgroep maakte ik deze kaart. Meteen een gelegenheid om weer eens het "punchen "te oefenen. Hiervoor heb ik alleen wol , zijdevezels en viscose draden gebruikt, versierd met kraaltjes, en extra stiksels. Het formaat is 15x 15 cm

Omdat ik dan toch bezig ben met het punchmachientje, en m'n werktafel vol ligt met allerlei materiaal, heb ik maar meteen een extra kaart gemaakt, dit keer 10x 15 cm.