woensdag 29 september 2010

"Lichtjesroute Eindhoven" Dagboekquiltje voor September

Voor de groep A-fier koos ik deze maand voor het thema "Lichtjesroute" Misschien hebben enkelen het al gezien op de nieuwe blog van de Dagboekquiltjes?
Een klein stukje geschiedenis: 18 sept. 1944 werd Eindhoven bevrijd door o.a. De 101ste Airborne divisie .Amerikaanse parachutisten. Vanaf '45 werd er ieder jaar ,met enkele jaren onderbreking een lichtjesroute gerealiseerd. Door buurtverenigingen en vrijwilligers.
In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een waar toeristisch evenement!
Soms is het één lange file in de smallere straten. En bij de route zijn op verschillende plekken informatiestands en andere aktiviteiten.
Beslist een bezoek waard ! Van 18 sept.tot 10 october.
Op een zelfgeverfde ondergrond heb ik de plattegrond van de route gestikt. De fakkel , die ik maakte van lagen organza wordt elk jaar uit Normandië opgehaald en daarmee wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Verder in lichtjes het symbool van de airborne divisie., en het vredesteken .Kijk ook even op de site van de Lichtjesroutevoor mooie beelden van de verlichtingen.

maandag 27 september 2010

monoprints en andere proefjes.

Tijdens de workshop in het Kantmuseum in Horst onder leiding van Ans Kastein.hebben we o.a. een aantal monoprints gemaakt. Die lagen nog te vragen om afgewerkt te worden! Nu stond er ook nog een doos met allerlei proefjes die ik maak alvorens ik tot een echt ontwerp kom. Dus alles bij elkaar gezocht,en aan de slag met composities maken! Enkele had ik er in Horst al voorbereid.
Hierboven een compositie van verschillende monoprints gecombineerd met een zeefdrukje wat over was van een ander project, en een restje vlisofix op stof gestreken. Alles intensief freemotion gequilt.
Deze is ook in stukken monoprint opgebouwd, met een print van een cupido op katoen, en een stuk bedrukte organza met transfer folie erop .

Dit werkje is ook weer samengesteld met stukken monoprint, en wat resten geverfde vlisofix. Als laatste een blad gemaakt op oplosbaarvlies ,een klein zelfgemaakt gedichtje, en
ook weer flink machinaal gequilt.
In totaal zijn het er negen. Waar ik een soort boekje van wil maken.
De andere quiltjes ook zullen regelmatig voorbij komen!

dinsdag 21 september 2010

Kunst in de Zuiderkerk.

Afgelopen Zaterdag was er in de Zuiderkerk in Hilversum een tentoonstelling van verschillende textiel en andere kunstenaars. Waarbij ook Hilde van Schaardenburg aanwezig was. Op de foto hierboven bij haar prachtige quilts.

Marjo Stoeckart-van den Bor. toonde eveneens haar mooie werkstukken. De kerk was een bijzondere locatie waar hun werk heel mooi uitkwam.
Daarnaast waren er nog vilt en sieraden kunstenaars. De prachtigste creaties werden getoond. tijdens een modeshow, omlijst door muziek van een violist. Een lust om te zien die mooie jurken en hoeden van vilt en creaties van bijzondere stoffen.
Het was genieten in de Zuiderkerk, die op de nominatie staat om afgebroken te worden. Wat erg jammer zou zijn. Omdat vooral deze evenmenten daar zo geweldig uitkomen!

zondag 19 september 2010

Resultaten Breakdown printen

Hier dan de resultaten van mijn break down print experiment! Op deze lap zie je goed de vormen die ik gebruikte. Maar zijn de ringen niet zo duidelijk. De lap heb ik overgeverfd met Lapis Lazuli., maar is nogal licht geworden.
Voor deze heb ik hetzelfde raam gebruikt nog eens gebruikt, en ook meerdere keren afgegedrukt op de lap, net als bij de vorige. Hier met een smaragd groene verf overgeverfd .Het verschil is jammer genoeg niet te zien. de ringen zijn al hier en daar zichtbaar.
Voor deze gebruikte ik een ander berwerkt raam, met een grofmazig gaas als vorm erin gedrukt. Niet zo duidelijk geworden. Ook deze overgeverfd met smaragd groen.
Hier nogmaals het eerste raam,waarbij de ringen van de vormen die ik gebruikte iets beter zijn te zien.

Dit was de eerste afdruk met de ronde vormen. De verf heeft er nogal in dikke vellen opgelegen, waardoor de ringen niet goed zijn te zien. Alles bij elkaar zijn ze wel bruikbaar, al vind ik het wel balen, dat het oververven niet zo goed lukte. Voor deze gebruikte ik, Rose toermalijn.
Maar geen nood, dit was de eerste keer. Wie weet lukt het de volgende keer beter?

donderdag 16 september 2010

"Encaustic en textiel"


Afgelopen week volgde ik een workshop bij Zijdelings in Tilburg. Gegeven door de Belgische textielkunstenaar Gil de Vloo Ik was er samen met Nadia , ( kijk ook eens op haar blog,voor nog meer afbeeldingen!) En vriendin José,waar ik vaker workshops mee volg. Dit was een een zeer interressant project. Met bijenwas, dunne papiersoorten en transparante stofjes.

Telkens legde Gil ons op een zeer prettige manier weer een volgende methode om te werken uit. B.v afbeeldingen toevoegen en afdrukken.
Voor dit project gebruikte ik papiersoorten, die ik al ooit eerder had bewerkt met verf en stempels,en transferfolie. Er wordt gewerkt op stevig papier of kaderkarton.
Een heel leuk experiment, wat ik zeker kan toepassen in werkstukken.

maandag 13 september 2010

Re-Bag project voor textielweekemd

1-2- 3 October wordt het textielweekend in Tilburg gehouden. Met een handelerenmarkt, open galeries , mini workshops, en nog veel meer aktiviteiten. zie hier Een manifestatie met voor iedereen die interesse heeft in textielkunst wat wils. Ook is er een soort project om geen plastic tassen te gebruiken tijdens die dagen. Kijk hier voor meer info . Re-Bag Daarvoor had ik me ook aangemeld.
Je moest een lap maken van 40x 90 cm van oude stoffen of gekregen stof .Naar eigen inzicht naaien en of versieren.
Ik maakte een lap van een stempelproef op een batiklapje , een oud zijden ruitje. oude kant,en een mooi stuk gekregen gordijnstof. Alles in dezelfde kleurstelling. Het label eraan en opgestuurd,vóór 10 September. Hierboven mijn "Re-bag lap"
De dames van "Kant "maken er dan tassen van.
Iedereen kan zich zo'n tas aanschaffen tijdens het weekend voor €1 statiegeld.
Ze hopen zo op deze manier de plastic tasjes te weren! Een mooi initiatief!

zondag 12 september 2010

Opening tentoonstelling Deventer

In het vorige bericht een detail, nu dan mijn quilt in zijn geheel. Afgelopen Vrijdag was ik natuurlijk ook in Deventer bij de opening van de tentoonstelling. Een prachtige locatie, deze ruime lichte Lebuïnes kerk. Mooie quilts gezien, vooral ook de eindopdrachten van de groepen "Quilten Speciaal." Er waren zeer mooie werkstukken bij, die me echt aanspraken ! We hebben niet meer de route door de stad gevolgd, om de quilts in de winkels te zien, omdat we vóór de file thuis wilden zijn. Helaas niet helemaal gelukt. De radio waarschuwde voor een enorme file, dus zijn we via een andere route naar huis gereden. Een half uurtje langer, maar gelukkig niet stil gestaan in de file!

Mijn quilt voor het thema "Multicultureel" had een mooi plekje gekregen langs de preekstoel. IDe titel "Wereldmuziek en dans" verwijst naar het Festival Mundial dat elk jaar in Tilburg wordt gehouden.
Ook erg leuk waren de ontmoetingen met bekenden en met mensen die ik alleen van Internet ken. Voor degenen die nog gaan kijken de komende dagen, de T.T. is beslist een bezoekje waard!
De organisatoren en vele medewerkers hebben weer prachtig werk verricht!

woensdag 8 september 2010

Tentoonstelling van het Quilters Gilde.


Komende Vrijdag is de opening van de jaarlijkse grote tentoonstelling van het Quiltersgilde. Dit keer in Deventer. in de Lebuïneskerk .Meer bijzonderheden en de winkels die er staan , zijn te vinden in het Quiltnieuws. Het thema voor dit jaar is: "Multicultureel"
Ik heb me daarvoor aangemeld met mijn quilt 'Wereld muziek" Hierboven een klein detail van de quilt.
Iedereen die gaat ,wens ik een leuke dag, en misschien zie ik veel bekenden. Het zou wel leuk zijn, om medebloggers te ontmoeten?

zondag 5 september 2010

Bleekverven en breakdown printing


Gisteren met 3 andere dames, Suze, Corinne en Mia een dagje breakdown printing en bleekverven gedaan, bij Wil!
Nu heb ik al vaak gezeefdrukt en stof geverfd, maar deze bewerkingen nog nooit. Dus Wil heeft het ons eerst goed uitgelegd! Bovenstaande foto is mijn voorbewerkte raam, wat nu staat te drogen, alvorens ik er verder mee kan afdrukken. De fotos en berichtje daarvan komen een andere keer!

Zo,worden de lapjes voorbewerkt en afgebonden alvorens ze de bleek in gaan. Deze gewrochten stapeltjes zijn van Corinne. Na de bleek komen er nog wat meer bewerkingen!


Voor mijn probeersels heb ik geverfde stof gebruikt. Deze was voor de bewerking donker turqoise.

De bovenstaande stof was oorspronkelijk rood, gewoon van Ikea! Een verrassend resultaat!


Dit was een donkergroene zelfgeverfde lap,met meerdere kleuren. Afhankelijk van welke kleuren de basisverf is opgbouwd , zijn de kleuren anders. Altijd een verrassing!


Ook deze is totaal anders geworden. dan de eigenlijke groene kleur.
We hebben een heel leerzame en fijne dag gehad, mede door de goede uitleg ,en demo,s van Wil!
Heb je ook interesse om deze workshop te volgen: voor meer info, mail naar wilopiooguta@hotmail.com
Kijk ook eens op de blog, bij Suze- Corinne- en Mia voor nog meer foto's.